23:22

Μέτρα που αφορούν άμεσα στην τσέπη των πολιτών και άλλα που αφορούν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση - εισιτήριο για την Ευρώπη.

Μέτρα που λίγο πολύ μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα πρέπει να μορφοποιηθούν σε τέτοια φόρμουλα που να προκύπτει η συμφωνία για το τριετές πρόγραμμα, με νέο δάνειο.

Ασφαλιστικό: Αλλαγές από τον προσεχή Οκτώβριο έως και το 2022
Βασικό κεφάλαιο της ελληνικής πρότασης το ασφαλιστικό με συνδυασμό των προτάσεων που συζητηθήκαν στις προηγούμενες διαβουλεύσεις.

Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή τα 62 με 40 χρόνια ως το 2022, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων άμεσα με επιπλέον πέναλτι που θα φθάνει το 16% για όσους φύγουν νωρίς, η κατάργηση του ΕΚΑΣ σε ορίζοντα 4ετίας αλλά και η εφαρμογή της χορήγησης βασικής σύνταξης μαζί με αναλογική για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η 1ου 2015 αποτελούν τα βασικότερα σημεία.

Αυξήσεις στον ΦΠΑ – Μένει ο ΕΝΦΙΑ
Τα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα είναι και αυτά που επείγουν όπως φαίνεται για να κλειστεί η συμφωνία και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Οι αλλαγές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Στο 23% φαίνεται πώς μεταφέρονται η εστίαση και τα τυποποιημένα τρόφιμα, από το 13% σήμερα.

Στο 13% θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% ίδιος θα παραμείνει ο συντελεστής 13% στα φρέσκα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο ενώ προτείνεται να μειωθεί από το 6,5 στο 6% ο ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Θολό, προς το παρον, το τοπίο για την έκπτωση 30% στο ΦΠΑ των νησιών για τον οποίο οι δανειστές επέμεναν να καταργηθεί o ΕΝΦΙΑ φαίνεται πώς μένει και το 2016 με σταθερό εισπρακτικό στόχο 2,65 δις.

Φθηνότερο το πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα πάντως με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει άμεσα πιο φθηνό με ρύθμιση που θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης και που θα συνεπάγεται προφανώς και την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης
Η άλλοτε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μάλλον τακτική για την επόμενη διετία με αυξήσεις από 50 έως 187,71% για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Αύξηση και για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, στο 13 από 10% το τεκμήριο για τα Ι.Χ 10ετίας και πάνω από 2.500 κυβικά τις, πισίνες, τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη. Ο φόρος επιστρέφει και για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέρων.

Για τις επιχειρήσεις φαίνεται ότι περιλαμβάνεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 26 στο 28%, προκαταβολή φόρου στο 100% από το 2016 ενώ οι αγρότες μάλλον χάνουν το ειδικό καθεστώς φορολόγησης ως το τέλος του 2017.

Πηγή
στις:23:22

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

 
Top